Computational Linguistics, Sharif University of Technology

زبان‌شناسی رایانشی دانشگاه صنعتی شریف

Computational Linguistics, Sharif University of Technology

زبان‌شناسی رایانشی دانشگاه صنعتی شریف

کنکور کارشناسی ارشد و زبان‌شناسی رایانشی

دوستان گفتند که برای گرایش زبان‌شناسی رایانشی در کنکور کارشناسی ارشد دروس ریاضی و کامپیوتر هم به مواد آزمون اضافه شده، خوشحال شدم؛ اما دفترچه را که خواندم (لینک به دفترچه)، دیدم نه‌خیر، خبری نیست. اصلاً کما فی‌السابق اسمی از گرایش زبان‌شناسی رایانشی در دفترچه اول آزمون ورودی کارشناسی ارشد نیست، این هم به این معناست که عزیزان باید همان زبان‌شناسی همگانی را امتحان بدهند.

در این وضعیت افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند: یک دسته آن‌هایی که قبلاً نام این رشته را شنیده‌اند و تا زمان رسیدن دفترچه دوم باید در بلاتکلیفی بمانند که اصلاً امسال این رشته ورودی دارد یا نه. دستۀ دوم هم عزیزانی که قبلاً نام مبارک "زبان‌شناسی رایانشی" به گوششان نخورده و با دیدن اسم رشته و تنها محل پذیرش آن، با توجه به این که زمان کافی برای تحقیق و پرس و جو هم نیست، بدون هیچ شناختی، به دلایل واهی و خصوصاً به خاطر نام وسوسه‌انگیز "دانشگاه صنعتی شریف"، بر خدا توکل کرده و آن را انتخاب می‌کنند!

مشکل اصلی نبودن دروس ریاضی و کامپیوتر در آزمون ورودی این رشته این است که بعضاً ممکن است دوستانی وارد شوند که تا به حال استفاده‌شان از کامپیوتر نهایتاً در حد رایت کردن سی‌دی بوده است! متاسفانه همین موضوع باعث می‌شود که چنین افرادی خودشان هم در طول تحصیل با مشکلات عدیده‌ای مواجه شوند. 

مشکل اساسی دیگر که در این زمینه وجود دارد، که البته مشکل تمام رشته‌های جدید دیگر هم هست،  عدم اطلاع‌رسانی صحیح در خصوص رشته و آشنا کردن داوطلبان با کاربردهای آن می‌باشد. نبودن نام رشته در دفترچه اول کنکور شاید بارزترین نمود این مسئله باشد.

به هرحال، من مطمئنم که مسئولان مرکز زبان‌ها و زبان‌شناسی دانشگاه صنعتی شریف خود به این مسائل واقف هستند، و احتمال می‌دهم که مورد اول، یعنی نبودن درس‌های ریاضی و کامپیوتر در کنکور، به خاطر مقاومت سازمان سنجش باشد. با این حال توجه بیشتر به این مسائل می‌تواند موجب ارتقای رشته و رسیدن آن به جایگاه واقعی خود باشد. خود دانشجویان هم می‌توانند در معرفی بهتر رشته تأثیر قابل توجهی داشته باشند. (امیدوارم که این وبلاگ هم نقطۀ آغازی در این راه باشد!)

معرفی "پارس مورف"

معرفی "پارس مورف" :

"پارس مورف" سامانه ای مبتنی بر قواعد صرفی زبان فارسی است که ساخت درونی کلمات فارسی را با توجه به نظام تصریف و نظام واژه سازی زبان تجزیه و تحلیل می کند و مقوله دستوری و نقش هر کدام از اجزای سازنده کلمه را مشخص می کند. "پارس مورف" با استفاده از یک واژگان حدودا 45000 واژه ای و نیز در چارچوب قواعد صرفی زبان فارسی که بر یک تحقیق جامع زبانشناختی استوار است و می تواند واژه های پیچیده و نیز صورت های ممکن تصریفی و حتی واژه های خارج از واژگان را تحلیل کند.


دقت نسخه اول پارس مورف حدود 95% است که افزودن اطلاعات نحوی و مسائل مربوط به هم‌نویسه ها و نیز لحاظ کردن خط فارسی می تواند دقت آن را به 100% نزدیک کند.

لازم به ذکراست که برنامه تحلیلگر صرفی Pars Morph موضوع پایان‌نامه کارشناسی ارشد آقای" وحید مواجی" بوده و تحت سرپرستی "دکتر محرم اسلامی" و به مشاوره "دکتر بهرام وزیرنژاد" صورت گرفته است.


این برنامه توسط زبان برنامه نویسی پایتون نوشته شده است و با استفاده از معماری Django تحت وب قرار گرفته‌.

در ضمن سمینار روز چهارشنبه 90.10.14 به همین موضوع(پارس مورف) می پردازد.


در لینک زیر می توانید واژه دلخواه خود را وارد کرده و شکل تقطیع شده و مقوله دستوری آن را ببینید:


http://81.31.191.11



سمینار "تحلیلگر صرفی"

دانشکده زبان و زبان‌شناسی دانشگاه صنعتی شریف برگزار می کند:



سمینار: "تحلیلگر صرفی زبان فارسی"


دکترمحرم اسلامی




چهارشنبه 90/10/14 ساعت 12-11

AVR ROOM

سمینار پردازش گفتار

دانشکده زبان و زبانشناسی دانشگاه صنعتی شریف برگزار می کند:


سمیناری تحت عنوان:

"A Common Signal Processing Framework for Research Topics in Speech Processing"



توسط دکتر سعید واثقی استاد دانشگاه    برونل لندن


روز سه شنبه

مورخ 90/10/06

ساعت 11 صبح